מידע שימושי
קצת על מאסטרינג
מאסטרינג הוא השלב האחרון בהפקת קובץ אודיו.מטרת המאסטרינג היא לאזן אלמנטים קוליים של המיקס, לבצע התאמה של השיר לצורך השמעתו בכמה שיותר מערכות ופורמטים בצורה מאוזנת. במאסטרינג נעשה שימוש בכלים ייחודיים, ובכללם איקולייזרים, קומפרסורים, לימיטרים ומעצבי תמונת סטריאו. רצוי שהתהליך יבוצע בחדר שונה מהחדר שבו נעשה המיקס, על מנת שסשן המאסטרינג ישמש כבקרה למיקס, ויאפשר תיקונים או שיפורים שהוחמצו בביצוע המיקס הסופי. תהליך המאסטרינג נועד ליצור אחידות ועקביות בין השירים באלבום, וכדי למקסם את איכות השמע של השירים כאשר הם מושמעים ממכשירים שונים (מרמקולי iPhone זעירים ועד למערכות קול מאסיביות), וכאשר הם משודרים במדיות שונות (כגון תחנות רדיו, אינטרנט וכיוצ"ב).
המאסטרינג הוא תהליך מורכב הכולל שימוש בטכניקות מבין הבאות:
- Audio Restoration – לעיתים יש צורך בהסרת רעשי רקע, נטרול קליקים לא רצויים, קפיצות או היסים.
- שיפור תמונת STEREO – הרחב תתמונת הסטריאו של קובץ האודיו. שיפור סטריאו מרחיב את המיקס ועוזר לו להישמע "גדול יותר". שלב זה גם יכול לעזור להדק את תמונת המרכז על ידי טיפול נכון בתדרים הנמוכים.
- EQ – פעולת ה- EQ מתקנת לעיתים חוסר איזון בין תדרים, ומאפשרת הדגשה או ריסון של אלמנטים שונים. עבודת מאסטרינג אידיאלית תביא את המיקס למצב בו הוא מאוזן היטב ומידתי. משמעות הדבר היא שאין טווח תדרים ספציפי שנותר בולט החוצה. קובץ אודיו מאוזן ישמע טוב על כל מערכת השמעה. פעולה זו יכולה גם לתקן מיקס שנעשה בחדר עם חוסר איזון בנקודת השמיעה באולפן המיקסים.
- Compressor – הדחיסה מתקנת ומצמצמת את הטווח הדינמי של המיקס על מנת לשמר הן את האותות החזקים והן את האותות השקטים יותר. תהליך זה נותן תחושת אחידות טובה יותר.
- Loudness – תהליך נוסף בשרשרת המאסטרינג הוא שימוש בסוג מיוחד של קומפרסור, שנקרא "לימיטר". באמצעות הלימיטר ניתן להגדיר את העוצמה המתאימה לשיר וליצור תקרת "שיא". הלימיטר מאפשר את השמעת השיר בעוצמה המקסימאלית ללא שנוצר עיוות (Distortion).
- הפחתת והמרת עומק קצב – הקבצים הסופיים אשר מתקבלים בתהליך המאסטרינג עוברים המרה סופית לפי הפורמט המבוקש, בין אם לאיכות CD, MP3, AIFF,APPLE LOSSLESS,WAVE ו – MASTERED FOR ITUNES לpי דרישת הלקוח והפורמט הדרוש לניגון המוזיקה.
- רצף וריווח – סידור הרצף והמרווחים הוא אחד השלבים הסופיים במאסטרינג. תהליך זה מכניס סדר באלבום או EP שלך. על מנת לייצר חווית האזנה רציפה למאזין במקרה של אלבום שלם יש להתייחס לחווית ההאזנה הרציפה ולייצר את הרצף לפי כוונת המפיק או האמן על מנת שהאלבום ישקף במידה הטובה ביותר את החוויה שיוצר המוזיקה רוצה להעביר למאזין.
- שליחת המוצר המוגמר – בסיום תהליך המאסטרינג ניתן לקבל עותק מאסטר שאותו מוסרים למפעל הייצור במידה ומדפיסים דיסקים. ישנן 2 צורות מקובלות לקבל את המאסטר הסופי – האחת כדיסק אודיו שאותו משכפלים ישירות והשנייה היא כאינפורמציה שמכונת השיכפול יודעת לקרוא ולייצר ממנה את הדיסק. בנוסף ניתן לקבל את המוצר המוגמר כקבצים בודדים במגוון פורמטים כפי שצויין קודם.
מאסטרינג נועד להבטיח שקובץ האודיו שלך יישמע הכי טוב שאפשר בכל הפלטפורמות, בדיוק כמו שהתכוונת. מאזינים, צורכים היום מוסיקה בהרבה יותר פורמטים והתקנים מאשר בעבר. גם אם הקלטת ומיקססת באולפן הכי מתקדם ומשוכלל, עדיין צריך את בדיקת האיכות הסופית של המאסטרינג. עבודת מאסטרינג טובה עושה אלבום עקבי ומאוזן. ללא מאסטרינג, שירים בודדים יכולים
להישמע קטועים וזרים ביחס זה לזה.
"בגלל שעבודות מיקס ומאסטרינג מתבצעות לעיתים באמצעות שימוש בטכניקות וכלים דומים, נוצר לעיתים בלבול בין התהליכים, שהם שונים בתכלית.
שלב המיקס מתייחס לעיבוד רב ערוצי של ערוצי השיר השונים, בעוד ששלב המאסטרינג הוא השלב בו מתבצע גימור סופי של המיקס הסופי – כלומר עיבוד של ערוצי ימין ושמאל של המיקס כמכלול.
שלב המיקס הוא השלב שבו מתבצע חיבור בין מרכיבים קוליים ומוסיקליים נפרדים שיעבדו יחד בתור שיר, או יצירת תמהיל נכון בין הערוצים השונים. לצורך ההדגמה נמשיל את התהליך שעובר שיר במהלך שלבי המיקס והמאסטרינג לתהליך של יצירה של תמונה שכוללת ציור של בית, דשא, שמיים כחולים ושמש.
בשלב המיקס של הציור יעסוק הטכנאי בעיבוד כל אחד מחלקי הציור בנפרד. הוא יוכל להחליט לדוגמא לצבוע את גג הרעפים של הבית באדום, ולהחליט איזה גוון של כחול לתת לשמיים, או איזה אפקט של זוהר לתת לשמש. או להחליט באיזה יחס יהיה הבית בתמונה אל מול השמש – קטן או גדול? וכיוצ"ב שאלות אמנותיות.
בשלב המאסטרינג, ההחלטות שיתקבלו יתייחסו לשיר כמכלול, או בדוגמא של ציור הבית – לתמונה כמכלול – באיזה גודל תופק התמונה? קטנה או גדולה? האם התמונה המוגמרת תהיה מבריקה או מט? האם כדאי להכהות את התמונה בכללותה? או להבהיר אותה?
לסיכום – מדובר בשני תהליכים נחוצים אך שונים מאוד במהותם."
שאלות נפוצות
עד 3 ימי עסקים (בדר"כ אנחנו שולחים עוד קודם, אך לא מתחייבים).
לגבי כל שיר, רצוי להעביר ארבע הורדות:
1. קובץ הכולל הורדה של המיקס בפורמט WAV ברזולוציה שבו השיר מוקסס (בד"כ 24 ביט).
2. קובץ הכולל הורדה של ערוץ השירה בנפרד (כולל כל האפקטים), באותו פורמט ובאותה רזולוציה.
3. קובץ הכולל הורדה של קולות רקע בנפרד (כולל כל האפקטים), באותו פורמט ובאותה רזולוציה.
4. קובץ הכולל הורדה של הפלייבק בנפרד (כלומר, כל הערוצים ללא ערוץ שירה וללא ערוצי קולות רקע), באותו פורמט ובאותה רזולוציה.
*** במידה ואין אפשרות להעביר את כל ההורדות כמפורט לעיל, ניתן להסתפק בקובץ המיקס בלבד.
לגבי כל שיר או אלבום, ניתן ורצוי להעביר את המידע להלן: שם השיר והאלבום, שם האמן המבצע, סדר שירים רצוי (במידה ומדובר בפרוייקט הכולל מספר שירים), מידע לגבי מרווחי זמן רצויים בין השירים (במידה ויש העדפות בנושא זה). כן ניתן להעביר כל אינפורמציה נוספת שרוצים לכלול במסגרת CD TEXT כגון: שמות הכותבים, המעבדים, ז'אנר, מספרי ISRC, UPC/EAN וכיוצ"ב.
בנוסף, ניתן להעביר הנחיות או הערות מקצועיות לפרויקט לפי רצונכם, וכן הפניה לרפרנסים מומלצים.
במסגרת תהליך הזמנת העבודה יתאפשר לכם להעביר את כל המידע בצורה מסודרת.
עליך לבקש ממי שביצע את המיקס להעביר לך את ההורדות ברזולוציה שבה השיר מוקסס. בדר"כ מדובר ברזולוציה של 24 ביט. במידה שאתה לא בטוח, ניתן לבדוק את נתוני הקובץ האמצעות לחיצה על קליק ימני : Properties>> Details>> Bit rate.
קובץ של 24 ביט = kbps 2116
קובץ של 16ביט = kbps 1411
רצוי שלא. רצוי שאתם תקבלו את ההחלטה האמנותית לגבי המיקס הנבחר. חשוב להדגיש: בכל מקרה, אם בקובץ שיועבר יהיו כשלים טכניים חריגים, אנו ניצור עמכם קשר בנושא לפני ביצוע העבודה. לכן, אם אתם מעוניינים דווקא במיקס ספציפי ולא בטוחים לגבי התאמתו למאסטרינג אל תחששו מכך, העבירו את המיקס שאתם אוהבים, ואם לא יהיה מתאים למאסטרינג – ניידע אתכם טרם ביצוע העבודה.
כן. אחד הקבצים שתקבלו יהיה קובץ WAV24 – Mastered for iTunes
כן, בהחלט.
ראשית, במסגרת תהליך אישור הזמנת העבודה תוכל לכתוב לטכנאי המאסטרינג את כל הערותיך ושאלותיך לגבי כל שיר ושיר. אתה יכול גם לשלוח מייל לטכנאי עם שאלותיך בכל עת. לחץ צור קשר בתפריט.
כן, אתה יכול. אנא צור איתנו קשר אם הנך מעוניין לעשות זאת.
במקרה הלא סביר שבו לא תהיה מרוצה מהעבודה, אנא פנה אלינו.
אם הבעיה היא תולדה של שגיאה מצידנו, אז אנחנו נתקן אותה ללא תשלום.
ככל שתרצה לבצע שינויים או תיקונים במאסטר הסופי – אנא צור קשר עם טכנאי המאסטרינג שלך באמצעות דוא"ל. לעתים קרובות, תיקונים קלים במאסטרינג נעשים ללא כל תשלום נוסף, אם כי זה על פי שיקול דעתו של הטכנאי. שינויים מורכבים או חוזרים יהיו כרוכים בתוספת תשלום בסך 280 ש"ח בתוספת מע"מ לכל שעת עבודה.
10 עצות שימושיות לפני מאסטרינג
לא מוותרים
אחרי שהשירים שלך כבר נכתבו, הולחנו, עובדו, בוצעו, הוקלטו ומוקססו, יש לך עוד הזדמנות אחת ויחידה לפני שהדיסק יורד להדפסה ויצור, כדי לבחון אותם במערכת אובייקטיבית, ולגרום להם להשמע במיטבם, וזאת באמצעות מאסטרינג איכותי.
בוחרים מראש
בחר את המיקסים שהכי מוצאים חן בעיניך לפני תחילת העבודה, כדי לאפשר לטכנאי להשקיע את האנרגיה והפוקוס ביצירה ולא בבחירה.
מתכננים מראש
ארגון סדר השירים מראש ישפיע על דרך העבודה, על הדינמיקה של השירים, ועל דרך חיתוכם הסופי ויביא לתוצאה מאוזנת יותר.
עבודה מהמקור
אם האלבום בוצע בשלבים, או במספר אולפנים, וקיבלת מס' מדיות של המיקסים הסופיים – אל תקבץ אותם ל- CD אחד, אל תשנה את הרזולוציה של הקובץ או את סוג הקובץ. את שינוי תדר הדגימה וסוג הקובץ תמיד טוב יותר לבצע בחדר מאסטרינג מקצועי שידע לשמר את איכות הצליל באמצעות המרה נכונה ואיכותית.
אוויר
המנע ככל הניתן מעבודות עריכה והוספת פלאגינים ל 2 ערוצי קובץ המיקס (כגון L2 וכיוצ"ב), על מנת להותיר "אוויר" לטכנאי המאסטרינג לבצע את העבודה באמצעות הכלים הנכונים והאיכותיים ביותר. זה לא חוסך זמן – וזה יכול רק להזיק.
דע את הפורמט
בצע בדיקה מקדימה מול המפעל שאתה מתכוון ליצר דרכו את המאסטר והעותקים באשר לפורמט האופטימאלי לייצור. בצע בדיקה מקדימה אם האולפן יכול לספק לך את הפורמט הרלוונטי. אולפן מאסטרינג רציני ידע לספק לך את כל הפורמטים הנדרשים.
רשימה מקדימה
חשוב לבצע האזנה מוקדמת למיקסים ולערוך מראש רשימה של בעיות ונקודות שחשוב לך להדגיש בפני הטכנאי.
רפרנסים
לפעמים קל יותר להסביר לטכנאי המאסטרינג איך אתה רוצה שהשיר או האלבום שלך ישמעו, באמצעות השמעת רפרנסים מתאימים. מומלץ להפנות לרפרנסים מקוריים שאופי הסאונד שלהם מתאים לטעמך.
ערוצים
מעבר לקבצי המיקס, רצוי לצרף לסשן המאסטרינג גם קבצים של הורדות של הפלייבק, השירה והקולות במופרד. בצורה זו, קיימות הרבה יותר אפשרויות עבודה, ולעיתים הדבר אף הכרחי על מנת לקבל תוצאה אופטימאלית.
רוגע
עבודה על אלבום ממוצע (שכולל 8-12 שירים) תתבצע בזמן עבודה מוגדר וידוע מראש. אין צורך להתקשר לאולפן ולהאיץ תהליכים. חבל שתתפשר על התוצאה בגלל שאתה בלחץ.